baru baru ni masa tengah soh seh soh seh takde kerja, sorang rakan sekerja saye terbukak cerita pasal rancangannye nak buat kek oreo. katanya ala ala kek batik yang guna biskut marie tuh. then tiba-tiba teringat dulu penah dua kali buat Oreo Blueberry Cheesecake akibat terpengaruh ngan sorang kakak kat pesbuk. mula la meleleh air liur teringat kesedapan, kehalusan tekstur cheesecakenya dan kemanisan oreo yang diimbangi dengan kemasaman buah lemon *terpengaruh ngan Masterchef Malaysia. yay Dr Ezani menang!*

by Kak Fareha. nilah dia yang dikatakan air tangan orang terel masak. cincai pun lawa dan sedap.

second attempt by Kak Fareha. lagi la mouthwatering. wuuu..
memandangkan resipi masa buat dulu dah terdelete sekali ngan blog lama, oleh itu hari ni nak share kat sini la resipinye (more like sebab malas nak tulis dalam buku). huhu :D
untuk base
- 1 1/2 paket biskut oreo (nak banyak, leh gandakan)
- 50g butter – cairkan
untuk cheesecake
- 250g cream cheese (saye guna brand Philadelphia, wrapping warna silver ada jual kat Tesco, Giant dan yang sama waktu dengannya)
- 200g whipping cream
- 1 botol kecik plain yogurt + 1 botol kecik yogurt mix berries. (saye suka brand Nestle!)
- 50g gula
- 15g gelatin brand Nona
- 60ml air panas
- sebijik lemon, tapi kita nak guna 2 sudu perahan airnye saje. (supaya orang tak cepat muak makan cheesecake ni)
- preserved blueberry dalam jar. guna la sebanyak mana yang nak. ada jual kat Tesco.
cara-caranya
JOM BUAT LAGI! :D
- preserved blueberry dalam jar. guna la sebanyak mana yang nak. ada jual kat Tesco.
cara-caranya
untuk base
- hancurkan biskut sampai jadi serbuk. alaskan loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan. (teknik ni tak diapply masa buat dulu. nanti nak buat la! :D)
- tuang mentega ke dalam biskut. kacau rata. then tuang ke dalam loyang dan tekan tekan kasi padat.
- hancurkan biskut sampai jadi serbuk. alaskan loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan. (teknik ni tak diapply masa buat dulu. nanti nak buat la! :D)
- tuang mentega ke dalam biskut. kacau rata. then tuang ke dalam loyang dan tekan tekan kasi padat.
- simpan di dalam peti sejuk dalam 30min-sejam.
untuk kek
- bancuh gelatin dengan air panas, kacau sampai gelatin larut (kalau air tak cukup panas, nanti dia jadi berketul ketul. tak best). then, letak tepi.
- dengan menggunakankayu hoki mesin pengadun, pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak lebam biru biru gebu. masukkan yogurt, air perahan lemon dan whipping cream. pukul lagi hingga mati sebati. pastu masukkan gelatin tadi dan pukul lagi hingga rata.
- dengan menggunakan senduk kayu/sudu/chopstik/pakai jari pun boleh, masukkan preserved blueberry. tak payah kacau beriya iya supaya ada effect marble marble skit.
- bancuh gelatin dengan air panas, kacau sampai gelatin larut (kalau air tak cukup panas, nanti dia jadi berketul ketul. tak best). then, letak tepi.
- dengan menggunakan
- dengan menggunakan senduk kayu/sudu/chopstik/pakai jari pun boleh, masukkan preserved blueberry. tak payah kacau beriya iya supaya ada effect marble marble skit.
- pastu tuang ke dalam loyang dgn biskut yang dah disejukkan tadi, masukkan semula dalam peti ais, tunggu lebih kurang 2,3 jam then voila! dah siap!
my humble cheesecake. 1st attempt jadi, 2nd attempt kureng. huhu.
JOM BUAT LAGI! :D
sumber :
No comments:
Post a Comment